Walnoot mokka crème boomstam

 

Walnoot mokka crème boomstam

Deze kan je niet weerstaan! Zoals beloofd ook een patisserierecept. Ik raad je aan om het recept eerst goed door te nemen, voordat je begint. Bereid het goed stap voor stap voor. Succes ermee.

Het is echt alle moeite waard.

Ingrediënten deeg:

  • 6 dikke eieren
  • Mespuntje zout
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 125 gram gemalen walnoten
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel gezeefd

Werkwijze:

Splits de eieren. Klop eerst het eiwit stijf in een schone ontvette kom.

Klop in een andere kom het eigeel met de suiker en vanillesuiker en zout minimaal 5 minuten. Voeg hier vervolgens het meel door de zeef toe en nog even mixen.

Let op: nu het eiwit erdoor scheppen.

Bekleed de grote vierkante bakplaat met bakpapier en stort de deegmassa er gelijkmatig in. Bakken op 175 graden Celsius in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten. Om te checken of het deeg gaar is, kun je een schone sateprikker erin steken. Als ie er droog uitkomt dan is het deeg gaar!

Zó maak je het:

Laat de lap deeg afkoelen en aan de zijkanten 2 lengtestroken van circa 5 cm afsnijden. De stroken worden met de crème ingesmeerd en op elkaar gelegd. Vergeet niet de zijkanten ook in te smeren. Op de bovenste strook smeer je in het midden nog wat extra crème erop. Zorg dat je de helft van de crème over houd om de bovenste laag a te werken!

Neem nu de middelste grote deeglap en leg deze over de 2 opgestapelde stroken heen. Duw het voorzichtig met beide handen aan. En spatel de crème erover.

 

Ingrediënten voor de lekkerste Mokka Crème:

Houd onderstaande volgorde voor de werkwijze aan. En laat je niet afleiden!

Mokka: Zet koffie door 1 maatschepje koffie te gebruiken met een half klein kopje water. Afkoelen!

Boter 250 gram (1 Pakje) in klonten snijden en klaar leggen op een bord.

Mixen:

  • 6 eigeel
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 25 ml zeer sterke koffie toevoegen als het eigeel geklopt is

Inkoken tot siroop liefst in een Tefalpannetje:

  • 50 gram suiker
  • 50 ml water (1/4 koffiekop)

Let op: dit duurt wel even voordat het suikermengsel siroop is. Blijven roeren met houten lepel. De siroop is pas goed als je de houten lepel uit het mengsel haalt en er een druppel elastisch aan blijft hangen, naar beneden loopt en weer terugtrekt naar boven.  Let op de elasticiteit. Zodra de consistentie goed is, voorzichtig, druppel voor druppel bij het eigeelmengsel toevoegen en op lage stand mixen.

Nu snel de boterklonten toevoegen, een voor een. De boter zal snel smelten en opgenomen worden door de warmte van de suikersiroop! Mix nooit te lang, want dan kan de crème gaan schiften.

De crème direct verwerken. In het begin is ie namelijk goed smeerbaar. Dan in koelkast zetten voor circa 1uur.

Garnering:

Neem circa 15 amandelen/hazelnoten en glaceer deze in het restant van het suikerpannetje. Beetje honing toevoegen en eventueel eierdopje water. Leg de gekarameliseerde noten in het midden over de boomstam.

Tip: neem wat cacaopoeder en zeef deze over de boomstam heen. Voor een extra mooi feestelijk effect kan je daaroverheen nog witte chocoladesnippers raspen.

 

 

 

Tags:, , , , ,

Categorieën: Bakken, Bodems, Desserts, Gebak, Taart

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: