Limburgse Pruimenvlaai

Snel Limburgse vlaai bakken met bakpruimen. Dit heerlijke snelle vlaairecept is uitermate geschikt voor bakpruimenvlaai. Het is in een handomdraai gemaakt, omdat het deeg NIET hoeft te rijzen.

Ingrediënten voor 2 vlaaien:

1 pond zelfrijzend bakmeel (van Koopmans). Bewaar ongeveer 1 kopje meel om het deeg uit te rollen.
100 gram suiker
2 vanillesuiker
6 eetlepels melk
8 eetlepels olijfolie (of zonnebloemolie)
200 gram kwark

Vulling:
paneermeel voor op de bodem te strooien.
750 gram ontpitte bakpruimen
kaneel

Zo maak je het:
Doe de ingrediënten volgens bovenstaande volgorde in een grote kom. Mix het met de kneedhaken goed door, totdat een bal deeg van de wand loslaat.

Verdeel het deeg in 2 porties. Strooi wat meel op het werkvlak en op de deegroller. En rol het deeg met een deegroller tot een ronde lap uit. Leg de grote lap deeg in een vlaaibakvorm (28 cm). Rol vervolgens met de deegroller over de rand, zodat een mooie gelijkmatig opstaande rand gevormd wordt. Bestrooi de bodem met paneermeel en prik gaatjes met een vork in het deeg.

Vulling:
De bakpruimen ontpitten en vanuit de rand dakpansgewijs verdelen. De pruimen bijna rechtop tegen de rand aan zetten. Bestrooien met kaneel en gedurende 25 minuten op 175 graden Celsius bakken in het midden van de oven.
Goed laten afkoelen op een rooster, zodat het sap een beetje kan stollen.

Garneertip: een toefje slagroom.

Variatie voor de vulling: neem heerlijke appels (goudrenetten) met rozijnen en kaneel met een kruimel laag eroverheen.(zie recept crumble)

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorieën: Vlaai

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: