Rijstevlaai

Basisrecept voor gistdeeg (2 vlaaien)

1 zakje drooggist

1 pondbloem

250 ml lauwe melk

60 gramsuiker

1 vanille suiker

6 eetlepels olijfolie mengen of 60 gram boter.

Met de kneedhaken alles goed mengen en op een lauwwarme plaats laten rijzen met een vochtige theedoek eroverheen. Dat is tegen het uitdrogen van het deeg

Daarna opnieuw met de hand kneden en met extra bloem betrooien tegen het plakken.

Het deeg in tweeën delen en uitrollen tot 1 cm dikte en op een NIET ingevette bakplaat leggen.

Vulling voor 1 vlaai:

2 Potten verse rijstepap uit de koeling mengen met 2 vanillesuiker en 3 eigeel.

De 3 eiwitten stijf kloppen. Hiervan 2/3 deel mengen met een lepel onder het rijstmengsel.

Voor de stevigheid van de vulling nog 2 eetlepels banketbakkersroompoeder eronder mengen.

Vul de vlaai met 2/3 van  het  rijstepap-mengsel. Het overige 1/3 deel onderscheppen met het overgebleven eiwit. Zodat een luchtige massa ontstaat.

Dit  over de rest van het mengsel lepelgewijs verspreiden en bakken op 200 graden celsius,

Circa 25-30 minuten in een hele luchtoven.

Afkoelen:

Daarna rustig laten afkoelen.

1e Half uur in de oven laten staan, daarna de deur op een kier open. En na 1 uur eruit halen.

Op een rooster verder laten afkoelen. Na circa 3 uur kun je het aansnijden, de rijst moet gestold zijn, anders lukt het niet om mooie stukken te snijden.

Tip: Het overgbleven gistdeeg  kan ingevroren worden.

Of met een fruitvulling van kersen of abikozen, appel, kruisbessen, pruimen afbakken.

Rijstevlaai

Tags:, , ,

Categorieën: Vlaai

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: